ASCULTĂ ORAȘUL
9 martie, 2018

Ținutul Neamțului, în imagini cartofilice vechi Casa Ion Creangă, Școala și biserica „Sf. Nicolaeˮ din Humulești(V)

Continuăm astăzi serialul despre Ținutul Neamțului în imagini și cărți poștale vechi, cu o istorie în imagini a Casei Ion Creangă, a școlii și bisericii „Sf. Nicolaeˮ.
Casa marelui povestitor Ion Creangă din Humulești, azi muzeu, a fost construită în 1833 de către Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului.Acesta a dăruit-o fiului său Ștefan, care în 1835 s-a căsătorit cu Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig. Ion Creangă a locuit aici permanent de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855, când a plecat spre Iași, la Seminarul de la Socola.După moartea lui Ștefan a Petrii și a Smarandei, casa a fost moștenită de fiica lor cea mai mică, Ileana.Ulterior, aceasta, neavând copii, a donat-o nepoatei sale, Sofia, fiica Mariei, o altă soră a lui Creangă. Construcția a fost restaurată în 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. În 1944 Sofia Grigoriu, născută Creangă, donează casa Asociației Învățătorilor din România.Casa a fost în continuare îngrijită de doi dintre copiii Sofiei, Zahei și Antonică Grigoriu și a funcționat neoficial ca muzeu până la 1951.Atunci, la inițiativa lui Zahei, a avut loc deschiderea propriu-zisă a actualului muzeu memorial.Construcția a fost restaurată în 1937 prin grija lui Nicolae Iorga.
Cele mai importante reparații (restaurări s-au mai realizat în 1960 și 1988) au avut loc în 1975, când a fost refăcut acoperișul și s-a înlocuit tavanul.
Istoricul actualei școli începe în 1914, când arhitectul Iohann Fokler, a întocmit proiectul şcolii din Humuleşti, costul ridicându-se la suma de 43995, 55 lei, iar în 1919 s-a înfiinţat un Comitet Şcolar de Construcţie condus de C. Stan. Inginerul Iuliu Stetin din Târgu Neamţ a întocmit planurile viitoarei şcoli, folosind ca model pentru faţada şcolii pe cea a Palatului administrativ din Craiova. Dirigintele de şantier a fost V. Cristescu din Târgu Neamţ. În 1926, construcţia avea zidurile ridicate la roşu, dar îi lipsea acoperişul, şi după multe încercări (Bancea a dat 110000 lei), în toamna anului 1931, acoperişul este terminat.
Din cauza crizei economice, lucrările sunt sistate, fiind reluate în 1935 când este dată în folosinţă provizorie aripa de vest. În anul şcolar 1934-1935 este introdusă prima clasă gimnazială a V-a, iar din 1935-1936 și clasa a VI-a.
Şcoala a fost inaugurată oficial, deşi nefinisată în totalitate, în toamna anului 1937, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene. Şcoala avea 6 învăţători şi peste 200 de elevi. În timpul războiului, a fost ocupată de trupele germane şi cele sovietice, fiind devastată, arhiva arsă, tâmplăria uşilor şi ferestrelor fiind puse pe foc. Abia după 1944 s-a dat în funcţiune integral localul şcolii, completat cu o sală de sport şi o grădiniţă de copii, în timpul directorului Toma Mosor.
După 1895, o dată cu revenirea satului la Târgu Neamț, s-a pus și problema ridicării unei noi biserici, fiind astfel constituit un comitet format din arhimandritul Kiriac Nicolau și preoții Ioan Possa, Vasile Focșa și Vasile Enăchescu. Sfințirea locului a fost săvârșită în anul 1897 de însuți mitropolitul Narcis Crețulescu, biserica fiin ridicată din cărămidă pe temelie de piatr, în formă de corabie, în stil romanic cu două turle. La 7 martie 1902, epitropul prezenta o dare de seamă asupra fondurilor adunate, din care rezulta că au fost strânsă suma de 14939,69 de lei, din păcate insuficientă pentru a duce la bun sfârțit lucrarea. Proiectul întocmit de arhitectul Petru Lipițer, se ridica la suma de 19385,05 lei așa că abia în 1908 sunt terminate lucrările și a avut loc și sfințirea bisericii. La această ceromonie a participat mitropolitul Moldovei, Partenie Clinciu, protopopul județului Neamț, Gheorghe Popovici și toți preoții de la bisericile din oraș, paroh fiind, Vasile Focșa.

Vom continua săptâmâna viitoare cu imagini ale stațiunii Oglinzi în perioda sa de glorie, cea din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Prof. Emanuel Bălan.

Surse:
●Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau, Târgu Neamţ în oglinda timpului. Pretext de studiu cartofil, Editura ,,Cetatea Doamnei”, Piatra Neamţ;
●http://www.imagini.neamt.ro/categories.php?cat_id=17&page=3;
●http://www.miscarea.net/alu-diverse18.htm;
●http://imagoromaniae.ro/?subcats=Y&pcode_from_q=Y&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&q=neamt&dispatch=products.search;
Maria Bancea Ilioaia, Christina Zarifopol Illias-Două figuri de seamă ale învăţământului românesc. Neculai şi Elisa Bancea, Editura „Animaˮ, Bucureşti, 2011;
Gavril Luca-Târgu Neamţ.Monografie, Editura „Constantin Matasăˮ, Piatra Neamț, 2008;
Ghibanescu-Biserica din Humulești- Ion Neculce, IV, 1924;
Ispir Mircea, Humulești-IonCreangă. Monografie, manuscris, Humulești-București, 1936-1966, 3 volume;

 

Frecvente
Târgu Neamț - 95.7 FM
Pascani - 90.1 FM
DESCARCĂ APLICAȚIILE RADIO MPLUS FM PENTRU MOBIL
DISPONIBIL PE
GOOGLE PLAY
DISPONIBIL PE
APPLE STORE
© Copyright Radio Mplus - Toate drepturile rezervate
menuchevron-down Open

Close