ASCULTĂ ORAȘUL
7 februarie, 2018

Ținutul Neamțului, în imagini cartofilice vechi. Târgu Neamț-Cetatea Neamțului (I)

Inaugurăm astăzi un serial despre Ținutul Neamțului în imagini și cărți poștale vechi, o istorie în imagini a perioadei sfârșitului de secolul al XIX-lea și a primei jumătăți a secolului al XX-lea. Dacă ne referim la istoria sub aspectul ei ilustrativ, trebie remarcat faptul că, cea mai veche carte poștală din zonă este din 1899, o imagine cu Cetatea Neamțului. Vom reuni imagini din Tîrgu Neamț, Băile Oglinzi și Bălțătești, celebrele mănăstiri Neamț, Agapia, Văratec, Secu, Sihăstria, Sihla, etnii, obiceiuri și tradiții.
Deschidem acest serial cu imagini din Tîrgu Neamț, despre Cetatea Neamțului prin cărți poștale vechi. Însă, înainte de a ne delecta privirea cu imaginile vechi ale cetății, să facem o scurtă prezentare a istoriei acesteia.
Numele de Cetatea Neamțului provine de la hidronimul “Neamț” pe care îl poartă râul de sub poala muntelui și de la care și-au luat numele orașul și mănăstirea din apropiere.
Cetatea Neamțului a fost construită în timpul lui Petru Mușat (1375-1391), în perioada consolidării statului medieval Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395, anul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, inainte de a fi înfrânt de oștile lui Ștefan I Mușat la Hindău (Ghindăoani), emite un act de cancelarie “Ante Castrum Nempch”.
Epoca de glorie a cetății medievale de la Neamț corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), lucrările întreprinse în vremea sa au constat în supraînălțarea vechilor ziduri ale cetății, ridicarea celor patru bastioane ale curții exterioare și construirea podului în forma de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatră. Astfel întărită, în anul 1476 cetatea Neamț a făcut față asediului impus de Mohamed al II-lea, după lupta de la Valea Albă-Războieni.
În anul 1600 Cetatea Neamțului își va deschide porțile în fașa armatelor celui care a realizat prima unire politică a tuturor românilor: Mihai Viteazul.
Prefăcută în mănăstire de Vasile Lupu (1646) și apoi distrusă parțial de Dumitrașcu Cantacuzino în 1675, Cetatea Neamțului va mai avea forța de a scrie o nouă pagină de eroism în 1691, când, apărată de un mic grup de plăieși, va rezista asediului armatei polone condusă de Regele Ioan Sobietski. După distrugerea ordonată de Mihai Racoviță în 1717, Cetatea Neamțului își pierde total importanța militară.
Din anul 1718, Cetatea Neamțului, a rămas în paragină și a fost distrusă de către vreme sau de către localnici care foloseau piatra de la cetate în construcții. Se interzice luarea pietrei din cetate, în anul 1834, de către Departamentul pricinilor dinlăuntrul Moldovei. În anul 1866 este declarată monument istoric și abia între anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Ștefan Balș au început lucrările de reconsolidare a zidurilor. Din lipsa unor informații precise s-au executat doar unele terase necesare vizitării în bune condiții a acestui obiectiv istoric, urmărindu-se doar conservarea și menținerea monumentului fără reconstrucția părților dispărute.
Săptămâna viitoarea vom prezenta târgul în imagini din perioada 1900-1960.

Prof. Emanuel Bălan

Frecvente
Târgu Neamț - 95.7 FM
Pascani - 90.1 FM
DESCARCĂ APLICAȚIILE RADIO MPLUS FM PENTRU MOBIL
DISPONIBIL PE
GOOGLE PLAY
DISPONIBIL PE
APPLE STORE
© Copyright Radio Mplus - Toate drepturile rezervate
menuchevron-down Open

Close