Când vom avea un nou guvern și cine va face parte din el? După ce preşedintele a desemnat-o premier pe Viorica Dăncilă, mingea s-a reîntors acum în terenul PSD. Liderii social-democraţi trebuie să decidă ce miniştri vor face parte din viitorul executiv, înainte ca aceştia să fie audiaţi şi votaţi de Parlament.
Pe 22 ianuarie, adică lunea viitoare, va fi un nou Comitet Executiv al PSD, o ședință la care participă liderii de la Centru și cei din teritoriu și acolo se va decide componența guvernului. Liviu Dragnea a spus foarte clar că nu rămâne la latitudinea exclusivă a premierului desemnat să îi aleagă pe miniștri, partidul își rezervă acest drept, așa cum de altfel a făcut-o și până acum, în cazul celorlalte două guverne. Apoi, în data de 29 ianuarie, adică la interval de o săptămână, va fi convocată ședința Parlamentului la care va fi validat guvernul.
Nu sunt mari emoții pentru social-democrați în această privință, pentru că PSD și ALDE au în continuare majoritatea în Parlament, după cum a demonstrat-o miercuri Liviu Dragnea cu o listă de semnături.
După validare, miniștrii merg la Palatul Cotroceni, depun jurământul, după care pot participa la prima ședință a noului guvern, la Palatul Victoria.
În ceea ce privește componența noului cabinet, Liviu Dragnea a spus foarte clar că unii dintre vechii miniștri vor fi păstrați, dar alții nu, astfel că vom avea și nume noi în al treilea executiv PSD de la câștigarea alegerilor din 2016.
Pe lista miniștrilor care își vor păstra portofoliile se află Lia Olguța Vasilescu,ministrul muncii, Petre Daea, care va fi păstrat la Agricultură, iar Mihai Fifor, care în prezent asigură interimatul în fruntea executivului, va rămâne la Apărare. Paul Stănescu, cel care a înlocuit-o pe Sevil Shhaideh după ce aceasta și-a dat demisia în urma dosarului Belina, va conduce în continuare Ministerul Dezvoltării.
Și Tudorel Toader, ministrul justiției, are susținere atât de la PSD, cât și de la ALDE. De altfel, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că își păstrează portofoliile și miniștrii în noul guvern (Grațiela Gavrilescu la Mediu, Teodor Meleșcanu la Externe, Viorel Ilie la Relația cu Parlamentul, Toma Petcu la Energie). Ei au rezistat deja după schimbarea a doi prim-miniștri, făcând parte și din echipele lui Sorin Grindeanu, respectiv Mihai Tudose.
De asemenea, Ioan Deneș va fi probabil unul dintre miniștrii noi, după ce el a obținut deja girul PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la Ministerul Apelor și Pădurilor, ca urmare a demisiei acesteia, din motive de sănătate.
Există și miniștri despre care nu e sigur că ar putea continua în Guvernul Dăncilă. E vorba de Ilan Laufer (mediul de afaceri), Marius Dunca (Tineret și Sport), Mircea Dobre (la Turism), dar și titularul unui minister important, cel de Finanțe, Ionuț Mișa.
sursa: digi24.ro