10 castele medievale pe care inca le poti vizita

0
330

Daca vrei sa optezi pentru o calatorie in timp, vizita unor castele medievale te intorc in urma cu cateva secole, acestea inca pastrand detalii dramatice si romantice ale unor vremuri apuse. In intreaga lume s-au conservat diverse vestigii istorice care candva serveau ca protectie sau adapost pentru multe dintre comunitati. Concret, aceste locatii iti ofera ocazia sa experimentezi ceva inedit si sa cunosti istoria ascunsa intre peretii asezarilor.

O parte importanta din valorile lumii, foarte multe castele medievale inca pot fi vizitate, investindu-se anual in consolidarea si intretinerea lor, intrate in patrimoniu protejat. Probabil ca sunt cele mai iconice cladiri din istorie, aceste structuri rezistente au inceput sa fie construite ca resedinte, undeva in secolul al IX lea – in Europa – de catre regi sau oameni de vita nobila. De altfel, constructia lor durand cateva secole dupa. De obicei se alegeau locuri greu accesibile, structurile stancoase fiind cele preferate pentru a servi ca fortarete in cazul unor atacuri. Prin secolul al XIII-lea ideea de a construi castele medievale era tot mai populara. Asta si pentru ca deveneau fundatii pentru defensiva militara o perioada indelungata.

Turnul Londrei

Construit in perioada 1066-1285, Turnul Londrei este una dintre cele mai vechi asezari europene. Cu o estetica uimitoare, castelul surprinde o arhitectura neogotica – mai este cunoscut ca Palatul Regal sau Cetatea Majestatii Sale. Dispune de mai multe cladiri aranjate in doua inele concentrice de ziduri de aparare si de un sant.

Castelul Predjama

Localizat in Slovenia, castelul medieval Predjma este recunoscut pentru locatia sa bizara, mai exact pe partea unui stanci inalte de 400 de metri. Are aproape cam tot ce compune o astfel de asezare, una de tip renascentist: temnite infricosatoare, tuneluri secrete si o istorie insangerata.

Castelul Corvinilor

Sursa: www.toprural.ro

In inima Hunedoarei la noi in tara, se afla unul dintre cele mai vizitate castele medievale – castelul Corvinilor este faimos pentru ca ar fi fost inchisoare pentru Vlad Tepes – si nu numai. Cu o structura impunatoare, acesta a servit de curand ca locatie de filmare pentru productia horror de la Hollywood – „The Nun”. Are turnuri impresionante, acoperisuri colorate si sculpturi elaborate. In plus, este listat in cele sapte minuni ale tarii – mai este cunoscut drept castelul Huniazilor si are o arhitectura gotica.

Castelul Wartburg

Restaurat fidel si mentinut in conditii uimitoare, castelul Wartburg din Germania este situat la o altitudine de 441 metri. Constructia a fost inceputa in anul 1067 – din 1999 face parte din patrimoniul mondial UNESCO. In principiu, castelul este recunoscut pentru ca aici ar fi fost adapostit Martin Luther, atunci cand a tradus Noul Testament in germana – se poate vizita si camera care se presupune ca i-ar fi servit ca locuinta, titreaza Auto Europe.

Castelul Windsor

Fara indoiala, castelul Windsor este unul dintre cele mai cunoscute din Evul Mediu – de altfel cel mai mare si cel mai vechi castel locuit din intreaga lume (regina Elisabeta a II a primeste aici vizite oficiale si isi petrece weekend-urile). Face parte din resedintele principale ale monarhilor britanici. Are garnizoane, fortarete, inchisori si parti locuite – interiorul are un stil georgian, constructia lui fiind inceputa in secolul XI.

Castelul Bojnice

Construit in stil gotic renascentist in secolul al XII lea, castelul Bojnice are numele de la localitatea unde este plasat in Slovacia. Parca desprins din povesti gratie arhitecturii care aminteste de cel de la Disney – este inconjurat de apa si verdeata, are un parc si o pestera. Initial a fost gandit ca un fort din lemn, apoi fiind inlocuit cu piatra.

Castelul Ksiaz

Al treilea castel ca marime din Polonia, Ksiaz mai este cunoscut ca Perla Sileziei de Jos. A fost finalizat in anul 1292 si are o structura care se completeaza in tonuri pastelate de roz si albastru. Dedesubt sunt diverse tuneluri, acesta servind si regalitatii, in primele sute de ani de existenta. S-a zvonit ca insusi Hitler isi dorea sa isi mute resedinta aici. In prezent are trei hoteluri, doua restaurante si o galerie de arta.

Castelul Eilean Donan

Pe o insula micuta din Scotia se poate vizita castelul Eilean Donan. Prin ridicarea lui in secolul XIII se dorea protejarea zonei impotriva vikingilor, fara sa fie neaparat gandit sa aiba un scop estetic. Acesta a servit multor batalii, schimbandu-si de-a lungul timpul structura, dimensiunile si fortificatiile. Timp de doua secole a fost o ruina, dar dupa o restaurare de doua decenii acum se poate vizita.

Castelul del Monte

O citadela situata pe dealul comunei Andria din regiunea italiana Apulia. Frederick al II-lea l-a construit in anul 1204. Se combina detalii clasice antice cu elemente din orientul islamic si gotice europene. Creionat sub forma de octagon, cu turnuri in fiecare colt, nu are turle, sant sau biserica. La un moment dat chiar s-a folosit ca inchisoare. 

Castelul Cochem Reichsburg

Un castel cu o aura de mister, castelul Cochem s-a ridicat undeva in jurul anului 1000 de catre un conte. Ulterior a fost ales de un imparat pentru incoronare, iar dupa ce a fost aproape distrus prin sec. XVII, s-a reconstruit in stil neogotic. Este plasat in regiunea viticola Mosel in Germania, avand interioare impresioante cu detalii renascentiste si baroce.

via 9am.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here