10 lucruri despre Elveţia, care îţi schimbă părerea despre această ţară

0
1194

1. Țara fără o capitală și fără președinte

Bern nu este capitala țării și Alain Berset nu este președintele. Aici nu există instituția prezidențială și nici o capitală oficială, dar sunt recunoscute 4 limbi. Cetățenii au dreptul să anuleze orice lege dată de parlament și niciodată n-a fost vreun conflict rasial.

2. Legile cele mai liberale cu privire la arme

Mulți oameni cred că Elveția este țara pacifiștilor, deoarcee rămâne mereu neutră în conflictele armate, dar aici armata este obligatorie pentur bărbați și se face la vârsta de 18 ani, chiar dacă cea mai mare parte a populației masculine este în rezervă. Aici bărbații au arme în casă și sunt gata oricând să le folosească. Locuiesc în această țară 8 milioane de oameni și există 4 milioane de arme adică una la 2 oameni și cu toate acestea, rata criminalității din Elveția este una dintre cele mai mici din lume, poate și pentur că după ora 22 este interzisă comercializarea alcoolului.

3. Mita este legală

În 2017, Elveția a ocupat locul 3 într-un top care luptă împotriva mitei, dar cumva legea este ocolită, deoarece recompensele în bani sunt perfect legale pentru anumite tipuri de servicii. S-a considerat că așa este mult mai eficient decât a o interzice.

4. Taxele sunt în funcție de venitul tău

În Elveția s-a plătit cea mai mare amendă pentru viteză din lume. Un șofer a fost nevoit să plătească 650000 de euro pentru că mergea cu 180 de mile/oră. În această țară, taxele nu sunt fixe, ci depind de cât de mult câștigi.

5. Ciocolata este cel mai exportat produs

În Bern sunt produse mai mult de 7 milioane de batoane de Toblerone în fiecare an și de curând a fost inventată ciocolata roz. Compania elvețiană Valcambi produce batoanele CombiBar, care arată ca ciocolata, dar sunt de fapt tablete de aur pe care le poți rupe cu ușurință în bucățele, ca să plătești diverse lucruri.

6. Briceagul elvețian este, de fapt, împrumutat

Briceagul elvețian a apărut prima oară în secolul 19, dar are un alt prototip mai înaintat. Într-unul dintre muzeele de istorie ale orașului Cambridge, se găsește o unealtă universală creată în Roma antică. Aceasta include o lingură, o furculiță, un cuțit, o scobitoare, o spatulă și o unealtă specială pentur a mânca creveți. În actualul briceag multifuncțional elvețian, singura parte care nu este produsă în Elveșia este desfăcătorul de sticle de vine, care se fabrică în Japonia.

7. Moș Crăciun are un prieten ciudat

Moș Crăciunul elvețian se cheamă Samichlaus și seamănă mai degrabă cu Moș Nicolae, deoarce îi vizitează pe copiii cuminți pe 6 decembrie cu un mare sac de dulciuri. Însă el nu pornește singur în călătorie ci este însoțit de un bărbat înfricoșător, care poartă haine negre. Numele acestui însoțitor este Schmutzli și sarcina lui este să-i lovească pe copiii obraznici și neascultători cu o nuia, dar promisiunea că vor deveni mai cuminți anul viitor îi scapă pe cei mici de pedeapsă.

8. Au un hotel în aer liber

Frații gemeni Frank și Patric Riklin au deschis în Alpii elvețieni un hotel care se cheamă „Null Stern” și este situat în aer liber, iar o cameră costă 300 de dolari pe noapte. Pe lângă un pat matrimonial, afară mai sunt 2 noptiere și un televizor, plus priveliștea minunată. Pe lângă acest hotel, cei doi frați au mai creat unul într-un buncăr atomic și altul într-un adăpost nuclear.

9. Prima frunză dintr-un castan simbolizează primăvara

În Geneva există o tradiție specială cu privire la venirea primăverii, ce datează de mai bine de 200 ani. Când castanul care crește lângă clădirea guvernului are prima frunză proaspătă, înseamnă că primăvara a început în mod oficial. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă în Martie, dar de exemplu, în anul 2002, prima frunză a răsărit pe data de 22 decembrie, apoi în 2006 primăvara a venit de două ori, în martie și în octombrie, când copacul și-a reînoit frunzele, dar în 2017, primăvara a venit aproape la timp, pe 11 martie.

10. Îngrijirea porcilor de Guineea

Cetățenii Elveției nu pot avea un singur porc de Guineea o dată, deoarece oamenii de știință și-au dat seama că aceștia sunt foarte triști dacă stau singuri, deci când unul dintre porcușori moare, proprietarul trebuie să-i cumpere celui rămas încă un prieten. Pentru a evita situațiile neplăcute, există soluția închirierii unuia dintre companioni, de unde de fapt poți cumpăra un porcușor de Guineea pe care să-l aduci înapoi oricând ca să primești jumătate din contravaloarea lui. În ceea ce privește pisicile, poți avea doar una dacă îi permiți să iasă din casă sau măcar să se uite pe geam la alte pisici, altfel trebuie neapărat să ai cel puțin două.

via feminis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here