5 locuri periculoase şi ciudate de pe Terra

0
606

Un râu misterios care fierbe în inima Amazonului
Timp de secole, localnicii peruvani au vorbit despre un râu din Amazon care arde atât de fierbinte încât îţi poate arde pielea.
Pentru geoscientistul peruvian, Andrés Ruzo, mitul îl fascinase încă din copilărie. Potrivit experților cu care a vorbit, răspunsul a fost un „nu” unanim – mai ales dacă ţinem cont că în zonă nu există vulcani care să genereze o cantitate suficient de mare de căldură geotermală. Dar în 2011, Ruzo a avut o șansă și a urcat în pădurea tropicală a Amazonului și a văzut râul faimos cu ochii lui.
Râul era fierbinte, având o temperatură de 86 de grade Celsius și o dimensiune de 25 de metri lățime și are șase metri adâncime, aflându-se la 700 km de cel mai apropiat sistem vulcanic.
După ani de studiu, cercetătorul Andrés Ruzo crede că a găsit un posibil răspuns la această întrebare.
Imaginați-vă Pământul ca pe un uriaş corp uman, iar crăpăturile din interiorul Pământului ca niște artere. Aceste„artere ale Pământului” sunt umplute cu apă caldă, iar când ele ajung la suprafață se pot observa diferite efecte geotermale, precum râul care fierbe.
Analiza chimică a relevat faptul că apa râului provine din ploaie. Ruso presupune că departe în amonte, probabil în Munții Anzi, apa de ploaie se infiltrează adânc în pământ, unde este încălzită de energia geotermală, pentru că ulterior să revină din nou la suprafaţă în regiunea Amazonului sub forma râului care fierbe.
Chiar și mai interesant, Ruzo a colaborat cu biologii Spencer Wells și Jonathan Eisenpentru a secvența genomul microbilor care trăiesc în și în jurul râului și a descoperit specii noi, care pot supraviețui căldurii.

„Copacul ucigaș de păsări” din Seychelles
Pe Insula Cousin din Seychelles există o specie de copac, cunoscută sub numele de Pisonia grandis, cu un „comportament” neobişnuit, acest copac „omoară” păsările care-l vizitează cu ajutorul seminţelor sale foarte lipicioase care îngreunează păsările atât de mult încât acestea nu mai pot zbura.
Cercetătorii au presupus că acest „comportament” neobişnuit al arborelui reprezintă o adaptare evolutivă prin care acesta îşi „lipeşte” seminţele de corpurile animalelor care se apropie de el pentru a-şi distribui mai eficient seminţele.

Există un incendiu în Australia care arde de 6.000 de ani
Sub Muntele Wingen din Australia se află un zăcământ de cărbune care arde mocnit de aproximativ 6.000 de ani, cu mult înainte ca europenii să ajungă pe continentul australian.
Nimeni nu ştie cu siguranţă când şi din ce cauză s-a aprins cărbunele din acest zăcământ, dar despre focul care arde continuu se povesteşte şi în legendele tribului de aborigeni Wanaruah. Membrii acestui trib au folosit acest foc pentru a pregăti mâncarea, pentru a se încălzi sau pentru a realiza diferite unelte.

Exploziile de rocă vulcanică din Hawaii

Insulele Hawaii sunt renumite pentru peisajele spectaculoase și activitatea vulcanică. Dar lucrurile devin mult mai brutale atunci când bucăţi mari din delta de lavă Kamokuna se prăbuşesc în apele oceanului. Astfel se produc valuri uriaşe şi explozii de rocă vulcanică datorită eliberării unui flux continuu de rocă topită, provenită din vulcanul Kilauea, care se scurge în apele Oceanului Pacific.

„Arborele morții” din Caraibe

În anul 1999 radiologul Nicola Strickland şi prietena sa au fost în vacanță pe Insula Tobago şi cu această ocazie au găsit niște fructe verzi, proaspăt culese dintr-un copac aflat în apropierea plajei, care semănau cu merele. Ele au decis să guste aceste fructe şi în numai câteva momente gustul dulce al acestora s-a transformat într-un gust piperat care le-a provocat inflamarea gâtului şi o senzaţie acută de arsură. Din fericire, turistele au supravieţuit, cel mai probabil deoarece au mâncat foarte puţin din acele fructe otrăvitoare.
Fructele aparțineau arborelui Manchineel (Hippomane mancinella) şi conform Guinness World Records acest copac este de fapt cel mai periculos din lume. Una dintre toxinele copacului, cunoscută sub numele de forbol, este foarte solubilă în apă. Din acest motiv, nimeni nu se poate adăposti sub acest copac atunci când plouă, deoarece toxinele copacului provoacă arsuri puternice pe piele.
Fiind atât de periculoşi, arborii Manchineel sunt marcaţi cu vopsea roşie la baza trunchiului pentru a avertiza turiştii să nu se apropie prea mult de ei.

Via- sciencealert.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here