Din Turcia în SUA, obiceiuri de savurat cafeaua

0
972

Povestea cafelei începe în Etiopia, când un păstor, Kaldi, din neamul Oromo, a asistat uluit la dansul energic al caprelor lui după ce mestecaseră câteva boabe de cafea. Omul a luat boabele și le-a dus abatelui mănăstirii din apropiere. Călugărul a făcut o fiertură din ele și a împărțit-o cu ceilalți. Rezultatul a fost că nimeni nu a mai ațipit la rugăciunea de la miezul nopții. Nu a durat mult până când licoarea magică s-a răspândit în Africa și apoi în întreaga lume.

Cum beau popoarele cafeaua?

146 de milioane de căni de cafea, atât beau americanii, care par că au transformat cafeaua într-o religie. Ceaiul este rezervat după-amiezelor ploioase, în vreme ce o zi de muncă nu poate începe fără o cană de cafea. Iar dacă pentru americani energia vine într-un pahar extra-large de cafea, pentru italieni espresso, adică un shot de cafea tare și parfumată, este perfect pentru o dimineață bună.

Turcii beau cafeaua precum niciun alt popor: fierbinte ca nisipul din deșert, cu două, trei curmale alături și, adesea, după cină.

Mexicanii savurează cafeaua în căni de ceramică, cu un baton de scorțișoară aromată în ea, într-o armonie a gustului. Spre deosebire de englezi, pentru care dilema cafea sau ceai încă nu și-a găsit rezolvare.

În Cuba cafeaua este raționalizată, iar acest lucru impune niște amestecuri asemănătoare celor din anii comunismului la noi. Cu toate acestea, cubanezii preferă cafeaua tare, fierbinte și aromată, aproape de stilul turcesc. Cafeaua ”în stil cubanez” (care nu se face cu boabe cubaneze) trebuie să fie tare și dulce.

 

În India se bea cafeaua la metru, adică băutura, Kaapi, se vântură dintr-un ibric în altul pentru „aerare”. Efectul este o spumă groasă și delicioasă, dar și o băutură foarte tare. În India există o tehnică specială de prelucrare a cafelei, și anume expunerea acesteia la vânturile musonice dezlănțuite, dar și la căldura indiană toridă, preț de câteva luni, pentru a dezvolta un caracter puternic și robust, și note aromatice condimentate și note lemnoase.

În Etiopia, de unde se spune că vine cafeaua, „buna” trebuie să fie fiartă îndelung, pentru 3-4 ore, și savurată cu sare și unt (mai degrabă decât cu zahăr și frișcă). Secretul notelor dulci ale cafelei din Etiopia este uscarea naturală, sub razele soarelui african, timp de câteva săptămâni, pentru ca boabele din interiorul cireșei de cafea să absoarbă aromele dulci ale pulpei.

via life.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here