ASCULTĂ ORAȘUL
2 februarie, 2018

Dosarul Microsoft, la final. Care sunt miniştrii care au primit rezoluţie de clasare

Şapte foşti miniştri acuzaţi de tunul din afacerea Microsoft scapă pentru totdeauna de anchetă. Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. Este vorba printre alţii despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu şi Daniel Funeriu. În acelaşi timp, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.  

Potrivit unui comunicat al DNA faptele au fost comise de cei doi în calitate de reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd.   În acelaşi timp, pentru unele persoane cauza a fost clasată pentru că documentele pe care le-au semnat nu erau de natură să producă efecte juridice, pentru că s-a împlinit termenul de prescripţie sau pentru că nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenţei pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea unui contract.   

 Foştii miniştri care scapă de anchetă DNA transmite în comunicatul de presă că la data de 08 ianuarie 2018 s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale faţă de:

  • Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012
  • Mihai-Nicolae Tănăsescu, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004
  • Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei
  • Petru Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003
  • Dan Nica, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei
  • Adriana Ţicău, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei 
  • Alexandru Athanasiu, fost ministru al educaţiei şi cercetării.  

În ceea ce îi priveşte pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, acuzaţi de spălare de bani, aceştia au fost trimişi în judecată, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Anterior, pe 24 martie 2015, s-a dispus trimiterea în judecată mai multor persoane. Este vorba de  Gheorghe Ştefan , la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamţ, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi a lui Nicolae Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale). Cei patru inculpaţi au săvârşit faptele menţionate mai sus în contextul încheierii, în anul 2009, a  unui contract de închiriere licenţe Microsoft cu opţiune de cumpărare. 

La data de 12 septembrie 2017, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Valerian Vreme, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În această cauză, cercetările au vizat condiţiile în care, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012,  a fost încheiat un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiunea de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Dosarul se află în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inculpatul beneficiind de prezumţia de nevinovăţie. 

via Adevarul.ro

Frecvente
Târgu Neamț - 95.7 FM
Pascani - 90.1 FM
DESCARCĂ APLICAȚIILE RADIO MPLUS FM PENTRU MOBIL
DISPONIBIL PE
GOOGLE PLAY
DISPONIBIL PE
APPLE STORE
© Copyright Radio Mplus - Toate drepturile rezervate
menuchevron-down Open

Close