Niall Ferguson – Marele Declin: Cum decad institutiile si mor

0
375

Una dintre cărtile care mi-a atras recent atenţia şi pe care o recomand pentru a înţelege mecanismele economice mondiale, este cea semnată de istoricul britanic Niall Ferguson, Marelde declin. Cum decad instituţiile şi mor economiile. Declinul Occidentului a fost anticipat de multă vreme, iar simptomele sale par astăzi omniprezente: încetinirea creşterii economice, datoriile împovărătoare, îmbătrînirea populaţiei, comportamentele antisociale.
Ce anume a declanşat însă acest declin? Niall Ferguson sustine că decăderea civilizaţiei vestice a fost determinată de degradarea instituţiilor care constituiau odinioară pilonii săi: guvernul reprezentativ, piaţa liberă, statul de drept şi societatea civilă. În timp ce lumea arabă se luptă să adopte democraţia, iar China face eforturi să treacă de la liberalizarea economică la statul de drept, europenii şi americanii irosesc moştenirea instituţională acumulată de secole.
Pentru a stopa degenerarea civilizaţiei occidentale cândva dominante, avertizează Ferguson, va fi nevoie de reforme radicale pentru reabilitarea instituţiilor şi revenirea la principiile iniţiale ale unei societăţi cu adevarat libere.
„Scriind cu o bună documentare în spate, fără crispări şi fără a încerca să fie un critic a ce se întâmplă, ironic şi bonom la tot pasul, dar cu idei proprii şi ferme despre ceea ce pune în discuţie, Niall Ferguson ne oferă o rară ocazie de a percepe o realitate fluidă de câteva secole. Occidentul e devitalizat, instituţiile lui au slăbit, banii se adună în altă parte, doar nori negri se duc spre SUA şi Europa. Democraţia scârţâie, pentru că instituţiile, de toate felurile, ale acestui eşafodaj de legi nu mai fac faţă realităţilor concrete.
Oameni, bani, instituţii. Paginile despre educaţie şi învăţământ şi consecinţele lor pe termen mediu şi lung sunt un bun îndreptar pentru cei din branşa de la noi. Că tot e de actualitate bombăneala pe tema educaţiei. Marele Declin, cum defineşte istoricul britanic ceea ce ne paşte, nu poate fi evitat. E vorba doar de timp.”
”Marele Declin este formula prin care istoricul britanic desemnează un fapt, un proces şi un imens „rezervor de sens istoric”: decaderea Occidentului. Semnele acestei decăderi sunt demult evidente: ritm al creşterii economice dramatic încetinit, crize economice, datorii care împovărează statele şi care sunt pe cale să le plaseze în situaţii de faliment, populaţie îmbătrinită, mişcări antisociale tot mai dese şi mai violente.
Legat de acest inventar, una dintre primele observaţii pe care le face Ferguson este aceea că, atunci când se încearcă diverse scenarii de explicare cu privire la Marele Declin, accentul cade, disproporţionat pe efectele vizibile ale acestuia şi nu pe cauzele care au provocat această stare de fapt. Cartea sa e, de fapt, chiar despre aceasta: despre cauzele care au provocat Marele Declin, despre „cum” s-a ajuns aici, despre „cum a fost cu putiinţă”. Despre cum, utilizând o formulă memorabilă a lui Lucian Blaga, „realitatea a ajuns ruina unui basm”.”

Prof. Emanuel Balan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here