Continuăm astăzi serialul despre Ținutul Neamțului în imagini și cărți poștale vechi, cu o istorie în imagini a Grădinii publice din centrul orașului, a spitalului orășenesc și a Primăriei orașului.
Grădina publică cu o suprafață de 5500 mp, a fost amenajată la sfârșitul secolului al XIX-lea cînd au fost plantați și stejarii, dintre care unii se mai păstrează și azi. Era punctul de atracție a târgului și locul unde se organizau vara, balurile și seratele. În centru se afla chioșcul unde cânta fanfara militară, în ziua de 10 Mai, iar din apropiere, din fața Hotelului Spendid, porneau paradele militare.
Spitalul a fost inaugurat la16 octombrie 1852, de către Domnul Moldovei,Grigore Alexandru Ghica,Mitropolitul Moldovei Sofronie, starețul M-rilor Neamț și Secu Kir Neonil.
paragraful 4 din Regulamentul Organic (1832), oblige Manastirile Neamt si Secu, sa ridice in Targu Neamt un spital, o spiterie (farmacie) si o scoala cu internat, cu toate atenansele trebuitoare fiecareia din ele. (Arhivele Statului, Bucuresti; Fond Manastirea Neamt, Tom V-pag 397). Realizarea celor de mai sus, ar fi scutit cele doua manastiri Neamt si Secu, de aplicarea secularizarii ,aflata in acea vreme in stare de proiect. Prin Regulamentul Organic se urmarea ca sanatatea ,invatamintul, cultura sa devina institutii ale statului. Încă de la deschidere spitalul a funcționat cu 40 de paturi. În 1860-1862, ajunsese la 80 de paturi.
La 5 martie 1866, Spitalul din Târgu Neamț a trecut sub administrația Epitropiei Sf. Spiridon din Iași împreună cu Ospiciul de alienați de la M-rea Neamț. Clădirea Spitalului este monument istoric.
Clădirea Primăriei Târgu Neamț situată lângă parcul central a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, Primăria funcționând în acest spațiu până în 50 ai secolului XX. Apoi clădirea a adăpostit muzeul de istorie până în 1978, iar după 1995 a adăpostit sediul Judecătoriei Târgu Neamț. Azi clădirea se află în paragină.
Vom continua săptâmâna viitoare cu imagini ale Școlii din Humuleștii și ale Casei Ion Creangă.
Prof. Emanuel Bălan.
Surse: