Cinci zile ca în filme la Sibiu: Cea de-a 12-a ediție TIFF

0
319

Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a deschis porțile pe 20 iunie, pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, la SibiuInsula câinilor/ Isle of Dogs, animația regizată de Wes Anderson, a dat startul evenimentului miercuri seară, de la ora 22:00, în Piața Mare. Peste 40 de proiecții sunt programate până duminică, 24 iunie, și zeci de invitați vor fi prezenți la întâlnirile cu publicul găzduite în 5 din cele 7 spații partenere.

Prima zi de TIFF Sibiu a adus în premieră în România MATANGI/MAYA/M.I.A., un documentar inedit despre cântăreața nonconformistă din Sri Lanka.  Controversatul Foxtrot, un ,,studiu temerar despre durere și ce-nseamnă să pierzi pe cineva apropiat’’ (Los Angeles Times), invită la introspecție și transformă un subiect foarte sensibil pe plan local într-o puternică metaforă universală despre război.

Documentarul România neîmblânzită (r. Tom Barton-Humphreys), producția fabuloasă care dezvăluie frumusețea sălbatică a României. Proaspăt lansatul Loving Pablo (r. Fernando Leon de Arranoa) se vede la Sibiu sâmbătă, pe 23 iunie și aduce pe marele ecran povestea de dragoste dintre Pablo Escobar, cel mai faimos traficant de droguri din istorie și jurnalista Virginia Vallejo, autoarea cărții omonime ce stă la baza scenariului. Finalul ediției va fi marcat de o seară de gală, unde invitat special este actorul Florin Piersic, una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinemaului autohton. Proiecția Parașutiștii (1974, r. Dinu Colcea) va încheia TIFF Sibiu cu o poveste dinamică de dragoste care-i va impresiona pe nostalgici.

Proiecții în aer liber sunt programate după lăsarea serii și în Parcul Cetății. Atmosfera de festival va pune stăpânire pe spațiul special amenajat, unde cinefilii sunt invitați zilnic să-și petreacă după-amiezile în zona de lounge. Pe ecranul de proiecție din parc, iubitorii de film vor vedea joi seară, de la ora 22:00Copacul vrajbei noastre / Under the Tree (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson) o tragicomedie construită în jurul unui copac mare și frumos care devine subiectul conflictului dintre două familii vecine. Vineri, de la ora 22:00, ajunge la Sibiu Carl Christian Lein Størmer, regizorul There’s Always Next Season, alături de doi dintre protagoniștii filmului, Stian Skjærvik și Roy Olsen. Sosiți de la Cercul Polar pentru a împărtași în premieră povestea începuturilor snowboardingului în Tromso, aceștia îl vor întâlni pe sibianul Andi Fazekas, „părintele snowboardingului în România”. Tot în prezența echipei va fi proiectat sâmbătă, de la ora 22:00Charleston (r. Andrei Crețulescu) filmul cu Șerbal Pavlu, Radu Iacoban și Ana Ularu, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno. În ultima zi de Festival, de la ora 22:00, aflăm că Banii sunt bani/ Money’s Money. Thriller-ul regizat de Géla Babluani urmărește aventura care schimbă viețile a trei infranctori.

Proiectat pentru prima oară la Sibiu, documentarul Dacii Liberi (r. Andrei Gorgan, Monica Lazurean Gorgan) dezbate cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naționalism. Filmul se va bucura de o proiecție specială în prezența echipei, pe 22 iunie, de 21:45, în decorul fantastic de la Gura Râului. Vizita neanunțată a rudelor agită spiritele, provoacă accidente și declanșează episoade de amnezie în Familia mea nebună/ La ch’tite famille. Comedia franțuzească regizată chiar de protagonistul Dany Boon ajunge sâmbătă, de la ora 22:00, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig.

La Muzeul Național în aer liber Astra se vede duminică, de la ora 22:00, comedia Gol-pușcă pe gazon/ Strealer, în care un profesor reușește să aducă faima echipei sale, antrenând persoane care să intre în pielea goală pe gazon în timpul competiţiilor sportive. Un documentar fabulos despre cea mai faimoasă cântăreață de operă din istorie, Maria by Callas (r. Tom Volf) se va bucura de două proiecții speciale la TIFF Sibiu. Suita de filmări şi fotografii inedite, înregistrări live private şi scrisori intime care ne-o înfăţişează pe Callas aşa cum nu am mai văzut-o până acum, va putea fi urmărită la Sala Astra joi, de la 21:30, și în ultima zi de festival, de la 17:30.

via okmagazine.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here