Ținutul Neamțului, în imagini cartofilice vechi (XII). Mănăstirea Secu, locul confruntării dintre turci și greci la 1821

0
1161

Continuăm astăzi serialul despre Ținutul Neamțului în imagini și cărți poștale vechi, cu o istorie în imagini a Mănăstirii Secu, locul ultimului episod a revoluției de la 1821 din Moldova.

Mănăstirea Secu a fost construită în anul 1602 cu sprijinul lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche, e locul unei mici sihăstrii numită „Schitul lui Zosim”, fondat la 1564. Monument istoric, Mănăstirea Secu este o așezare monahală care dăinuie de peste 500 de ani și este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Neamt. Primul schit a fost ridicat în anul 1530, iar Domnitorul Petru Rareț (1527-1546) a clădit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului mănăstirii. Construcțiile care se află astăzi în cadrul complexului mănăstiresc de la Secu au fost construite, începând cu anul 1602, de către vornicul Nestor Ureche. Pelerinii pot vizita muzeul mănăstirii numit Colecția de obiecte bisericești de la Mănăstirea Secu.

În interiorul complexului monahal de la Secu se află și două paraclise: paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” și paraclisul “Sf. Nicolae”, ce pot fi vizitate de pelerini. În Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” se găsesc și raclele cu osemintele a doi duhovnici renumiți Ieroschimonahul Vichentie Malau și Ieroschimonahul Antim Găină. Cea mai de preț icoană a Mănăstirii Secu  este Icoana Maicii Domnului din biserica mare, icoană care a fost oferită în anul 1647 de către domnitorul Vasile Lupu ca semn de prețuire deosebită față de Mitropolitul Varlaam. Icoana a fost adusă din Insula Cipru și este cunoscută sub denumirea de Icoana Cipriota de la Mănăstirea Secu.

În anul 1821 la Mănăstirea Secu s-a purtat ultima luptă a eteriștilor cu turci, luptă câștigată de către turci care au incendiat și distrus o mare parte a mănăstirii. Tot în acel an, maica Olimpiada de la Văratec s-a refugiat la Secu din calea celor care au jefuit mănăstirea Văratec. După incendiul din 1821 s-au reconstruit corpurile de chilii din incintă, totodată refăcându-se din temelii și Paraclisul „Sfântul Nicolae”.

În anul 1832 pe locul bisericuței de lemn a lui Zosima se construiește o biserică din zid, pe temelie de piatră, ctitorie a lui Veniamin Costache cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și care deține o bogată colecție de obiecte de patrimoniu. Biserica mănăstirii Secu a fost construită în anul 1602 din piatră, în formă de cetate dreptunghiulară. Așezată în mijlocul zidurilor, poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” care este sărbătorit în fiecare an la data de 29 august. În anul 1850 a fost pictat interiorul bisericii iar catapeteasma naosului a fost refăcută din lemn de tei sculptată în stil baroc și poleită cu aur.

Între anii 1647-1718, icoana Maicii Domnului a stat în Biserica „Sfântul Nicolaeˮ din Cetatea Neamțului, supusă canonic, din anul 1646, de către același domnitor, mănăstirii Secu. Deoarece în anul 1718 Cetatea Neamțului a fost distrusă din ordinul turcilor, în vremea domnitorului Mihail Racoviță, obiectele mai importante ale Bisericii „Sfântul Nicolaeˮ au fost aduse la Mănăstirea Secu, printre ele aflându-se și Icoana Maicii Domnului Cipriota. În perioada 1977-1984 sau efectuat ample lucrări de restaurare a intregului complex monahal, lucrări care i-au dat acestei mănăstiri înfățișarea de astăzi.

În următoarea parte a serialului nostru ne vom opri asupra Mănăstiri Sihăstria, locul unde a trăit marele duhovnic, Ilie Cleopa.

Prof. Emanuel Bălan

Surse:

  • Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau, Târgu Neamţ în oglinda timpului. Pretext de studiu cartofil, Editura ,,Cetatea Doamnei”, Piatra Neamţ;
  • http://www.imagini.neamt.ro/categories.php?cat_id=17&page=3;
  • http://www.miscarea.net/alu-diverse18.htm;
  • http://imagoromaniae.ro/?subcats=Y&pcode_from_q=Y&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&q=neamt&dispatch=products.search;
  • https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-moldovei-bucovinei/manastirea-secu-68087.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here